joi, 17 noiembrie 2016

Despre menirea eshatologică a creației




Sfânta Scriptură ne oferă indicii privind faptul că întreaga creație necuvântătoare a fost solidară cu omul în evenimentul Căderii (spre exemplu, în Epistola către Romani 5, 12, Sfântul Apostol Pavel observă că „printr-un om a intrat păcatul în lume şi prin păcat moartea”). Este de așteptat ca odată cu restaurarea condiției euharistice a firii umane prin actele mântuitoare ale lui Iisus Hristos, creația în întregul ei să fie solidară cu omul și în transfigurarea, învierea și înălțarea sa. Cu alte cuvinte, condiția participativă a creației are prin logosul divin ce i-a dat ființă potența unei prelungiri eshatologice în alipire la Trupul Înviat al lui Hristos, Cel din care izvorăște viața veșnică.  Acest lucru este adeverit de teologia icoanei, în măsura în care, prin consistența ei de indicație eshatologică, dă mărturie despre participarea prin om a lumii create la Împărăția lui Dumnezeu, o realitate cuprinzătoare în care este depășită logica antagonistă a Căderii: „Unirea tuturor ființelor în Dumnezeu, acest univers ce va să vină, restaurat în Hristos și transfigurat, se opune ostilității și luptei ce răvășesc făptura. Lumea animală și vegetală (de pildă ornamentul vegetal sau geometric) reprezentate în decorația murală (ca și în icoane) nu sunt doar un complement ornamental, ci și un mijloc de a exprima participarea – prin om – a lumii create la Împărăția lui Dumnezeu” (Leonid Uspensky, „Teologia icoanei”, ed. Anastasia, 2009, p. 209).
În legătură cu destinul eshatologic al creației se exprimă și Sfântul Maxim Mărturisitorul, ce pune în lumină cu acest prilej chipul și menirea omului de maximă relevanță pentru toate făpturile, în orizontul vieții veșnice: „... omul a fost făcut de Dumnezeu, din bunătatea Lui, suflet și trup, pentru ca sufletul rațional și mintal dat lui – fiind după chipul Celui ce l-a făcut pe el – prin dorință și prin iubirea sa întreagă, să tindă cu tărie și din toată puterea spre Dumnezeu și spre cunoașterea Lui și să se îndumnezeiască prin asemănare; iar prin grija plină de știință față de ceea ce e supus lui, și în temeiul poruncii care îi cere să iubească pe aproapele ca pe sine însuși să susțină trupul cu cumpătare, să-l facă rațional și propriu lui Dumnezeu, prin virtuți, ca pe un împreună-slujitor. În felul acesta face pe Făcătorul să se sălășluiască în trup și să devină însuși Cel ce le-a legat pe cele două, legătura de nedesfăcut a nemuririi dăruite trupului. Aceasta, ca sufletul să se facă trupului ceea ce este Dumnezeu sufletului și să se arate că unul este Făcătorul tuturor, străbătând prin umanitate în toate făpturile, pe măsura lor, și ca cele multe, care după fire sunt distanțate, să vină la unitate între ele, prin convergența în jurul firii celei una a omului; în sfârșit, ca Dumnezeu însuși să devină totul în toate, pe toate cuprinzându-le și ipostaziindu-le în Sine, prin aceea că nici o făptură nu mai are o mișcare separată, nepărtașă de prezența Lui, prin care suntem și ne numim dumnezei, fii, trup, mădulare și părticică a lui Dumnezeu și cele asemenea, prin referirea la ținta finală a scopului divin” (Sfântul Maxim Mărturisitorul, Ambigua”, ed. I.B.M. al B.O.R., pp. 137-138).
În această viziune, rolul central al omului pentru destinul creației are drept corelativ condiția participativă a tuturor făpturilor la destinul omului, întrucât „... pentru om firea celor văzute a luat existența prin facere, și împreună cu el va lua prin har necoruperea după ființă” (Sfântul Maxim Mărturisitorul, “Ambigua”, ed. I.B.M. al B.O.R., p. 444).
Sfântul Luca al Crimeei amintește cuvintele lui Leibniz, în acord cu dumnezeiasca Scriptură, cu privire la solidaritatea între lumea materială și cea spirituală, ținând de consistența logosică fără lacune a creației în întregul ei: „Iată cuvintele celui din urmă [Gottfried Leibniz (1646-1716)], care sunt în concordanță cu textele Sfintei Scripturi: 'Ar fi existat o lacună în creație, dacă lumea materială ar fi fost potrivnică duhului. Cine tăgăduiește existența sufletului la animale, iar la alte corpuri viața în general, acela nu recunoaște puterea lui Dumnezeu, deoarece el introduce ceva împotrivitor lui Dumnezeu și naturii, anume absența absolută a acestor puteri, altfel spus, vidul metafizic, care este la fel de absurd ca și spațiul vid sau golul fizic'” (Sfântul Luca al Crimeei, „Puterea Inimii”, ed. Sophia, București/ ed. Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2010, p. 64).
Același Sfânt Părinte zugrăvește, pe temei biblic, o părtășie extinsă la moștenirea nemuririi și a libertății fiilor lui Dumnezeu: „Asemenea acestui trup al lui Hristos vor fi şi trupurile noastre după învierea cea întru viaţa de veci. Însă oare numai oamenii vor moşteni nemurirea? Marele cuvânt: ‘Iată, noi le fac pe toate’ (Apoc. 21, 5) se referă, desigur, nu doar la om, ci la întreaga creaţie, cuprinde toată făptura. Am spus deja că duhul animalelor – fie şi în formă incipientă – este duh de viaţă şi nu poate fi muritor, căci şi el este de la Duhul Sfânt. Şi la animale duhul este unit cu trupul ca şi la oameni şi de aceea avem tot temeiul să ne aşteptăm ca şi trupurile lor să existe în noua zidire, în noua lume, după pieirea celei de acum. Despre aceasta vorbeşte şi Apostolul Pavel în capitolul 8 al Epistolei către Romani: ‘Pentru că făptura aşteaptă cu nerăbdare descoperirea fiilor lui Dumnezeu. Căci făptura a fost supusă deşertăciunii – nu din voia ei, ci din cauza aceluia care a supus-o – cu nădejde, pentru că şi făptura însăşi se va izbăvi din robia stricăciunii, ca să fie părtaşă la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu. Căci ştim că toată făptura împreună suspină şi împreună are dureri până acum’ (Romani 8,19-22)’. Toată făptura ar fi trăit in lumină și în bucurie, de nu ar fi schimbat căderea lui Adam întreaga devenire a lumii, însă în amarnica soartă a vieții care a luat început din voia păcătoasă a lui Adam, căruia Dumnezeu i-a supus făptura, aceasta a căzut în stricăciune, în neorânduială și în suferință. Și pentru făptură este nădejde că în ziua proslăvirii drepților – răscumpărați de Hristos din robia stricăciunii – va fi izbăvită și ea de suferință și de stricăciune, adică se va face nestricăcioasă. În noul Ierusalim, în noua lume, își vor afla loc și animalele; acolo nu va fi nimic necurat, iar noua zidire va dobândi îndreptarea și sfințirea cea de demult, după Cuvântul lui Dumnezeu: ‘Și a văzut Dumnezeu toate câte făcuse și iată erau bune foarte’ (Facere 1, 31)”. (Sfântul Luca al Crimeei, „Puterea Inimii”, ed. Sophia, București/ ed. Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2010, pp. 154-155).
Revărsarea universală a slavei divine este privită de Sfântul Luca în legătură cu destinul vieții create în întregul ei: „'Vărsa-voi Duhul meu peste tot trupul' (Ioil 3, 1). Dumnezeu este Duh. Dumnezeu este dragoste și revărsarea Duhului Lui este revărsarea dragostei peste tot ce este viu” (Sfântul Luca al Crimeei, „Puterea Inimii”, ed. Sophia, București/ ed. Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2010, p. 62). Formele vii au în această perspectivă duh de viață, raportul dintre duh și formă fiind esențial pentru înțelegerea caracterului iconic al creației zidite în taina atotcuprinzătoare a Întrupării Logosului dumnezeiesc: „Raportul dintre duh și formă este de o mare și profundă însemnătate. În formele materiale se reflectă în chip viu duhul specific materiei. Mai mult decât atât, duhul creează forme” (Sfântul Luca al Crimeei, „Puterea inimii”, ed. Sophia & ed. Cartea Ortodoxă, 2010, p. 68).
Salvarea lui Noe din Potop pe arca pe care a construit-o și în care a luat cu sine tot felul de vietăți la porunca lui Dumnezeu constituie, în această perspectivă, o preînchipuire a salvării creației împreună cu omul din potopul stricăciunii și morții indus de Cădere, spre a via în împărăția lui Dumnezeu, în „ceruri noi și pământ nou” (Isaia 65, 17; 66, 22; II Pt. 3, 13).
Sfântul Simeon Noul Teolog vede, la rândul său, unitatea simfonică a creației restaurată și preschimbată în orizontul eshatologic, întru lumina slavei divine: „Așadar, când toate cele pământești se vor uni în întregime cu cele cerești, atunci și drepții vor moșteni acest pământ reînnoit pe care îl vor moșteni cei fericiți de către Domnul ca blânzi [Mt. 5, 5]. Fiindcă acum unele s-au unit cu cele cerești, iar altele se vor uni; căci sufletele sfinților, precum am spus mai înainte, prin harul și unirea Duhului Sfânt, se lipesc de Dumnezeu încă fiind ele în trupuri și, reînnoite, se vor schimba, se vor scula din moarte, se vor schimba, se vor scula din moarte și vor fi restaurate după adormire în lumina neînserată și în slavă; dar trupurile lor încă nu, ci ele vor fi lăsate în morminte și în stricăciune, urmând să se facă și ele așa la învierea cea de obște, când și toată această creație pământească, văzută și sensibilă, va fi schimbată și se va uni cu cele cerești, adică cu cele nevăzute și mai presus de simțire” (Sfântul Simeon Noul Teolog, „Discursuri teologice și etice. Scrieri I”, ed. Deisis, 1998, p. 131).
Sfântul Simeon privește transfigurarea creației ca pe o evidențiere în prim-plan, pe întinsul creației restaurate, a adâncului logosic/iconic al existenței, astfel încât vor ieși în relief frumusețea și diversitatea spirituală a făpturilor, într-o atmosferă de comunicare și comuniune universală: „... întreaga creație, precum am spus deja de mai multe ori, fiind reînnoită, ajunsă întreagă spirituală împreună cu însuși raiul, se preface într-o locuință imaterială și nestricăcioasă, neschimbabilă, veșnică și inteligibilă. Și va fi un cer incomparabil mai strălucitor, ca un alt cer nou, mai luminos decât cel văzut. Iar pământul își va relua frumusețea negrăită și nouă și un chip de verdeață neveștejită, înfrumusețat de flori luminoase și de o diversitate spirituală, în care, potrivit cuvântului cuvios, locuiește dreptatea [II Pt. 3, 13]” (Sfântul Simeon Noul Teolog, „Discursuri teologice și etice. Scrieri I”, ed. Deisis, 1998, p. 130).
Potrivit Sfântului Vasile cel Mare, „toate cele făcute sunt nefericite, fiind lipsite de Dumnezeu și de slava Făcătorului, după firea lor creată, dacă nu se împărtășesc de dumnezeire. Căci e nevrednic cuvântul despre Dumnezeu al celui ce vede goală și pustie făptura Lui. Dar nici creatura nu e atât de nevrednică, nici Dumnezeu atât de lipsit de putere ca să nu trimită sfânta Lui dăruire făpturilor” (P.G. 29, 724 AB). De asemenea: „zidirea e nouă iarăși atunci când se împărtășește de Duhul, din lipsa Căruia s-a învechit” (P.G. 32, 157 BC).
Comentând cuvântul teologic despre Sfânta Treime al Sfântului Chiril al Alexandriei Părintele Dumitru Stăniloae remarcă poziția de negrăit mai mare cinste sau valoare a lumii în viziunea creștină ce înfățișează crearea ei din nimic de către un Dumnezeu veșnic și iubitor, față de cea din concepția antică potrivit căreia lumea ar fi emanat din însăși esența lui Dumnezeu, întrucât în perspectivă creștină „ea [lumea] e iubită și prețuită de o iubire conștientă și liberă, atotputernică, și poartă în ea semnele acestei iubiri și atotputernicii și e chemată la o comuniune veșnică și fericită cu ea, ca să se bucure de bogăția ei nesfârșită” (Nota 251, în: Sfântul Chiril al Alexandriei, Scrieri”, Partea a III-a, ed. I.B.M. al B.O.R., 1994, p. 175). Remarcând faptul că „în Dumnezeu Tatăl ne mișcăm și viețuim și suntem, Sfântul Chiril observă că „Dăruitorul existenței și al vieții nu este altul decât Fiul, Care a răsărit din El, Care fiind prin fire odrasla slăvită a vieții prin toate proprietățile ce le are de la Tatăl, insuflă ca un bun propriu viață celor ce au nevoie de El și susține în existență creația” (Ibid., p. 203). La întrebarea „Ce este curăția?”, Sfântul Isaac Sirul răspunde: „O inimă care miluiește orice făptură a naturii”. Cu alte cuvinte, „arderea inimii” pentru toate făpturile. Astfel, nevoitorul creștin, „amintindu-și de ele, contemplându-le, ochii aceluia revarsă lacrimi din pricina marii și puternicei mile care i-a cuprins inima. Și din pricina marii înfrânări, inima lui se înduioșează și el nu poate suporta sau auzi sau vedea vreo vătămare sau vreo mică tristețe pricinuite făpturii. Ca urmare a tuturor acestora, un astfel de om se roagă ceas de ceas și pentru necuvântătoare, și pentru dușmanii Adevărului, și pentru cei care îi dăunează, se roagă să se curețe și să dăinuiască (...) se roagă cu mare milă, milă care se naște fără măsură în inima lui, în virtutea asemănării cu Dumnezeu” (apud Pavel Florenski, „Stâlpul și Temelia Adevărului”, ed. Polirom 1999, p. 201).
Părintele martir Pavel Florenski arată legătura cum legătura inseparabilă dintre suflet și corp ce face ca lucrarea harului asupra unei persoane să se prelingă în corpul ei și de aici să emane în natura exterioară, sfințind profunzimile întregii făpturi: „Purificarea inimii face comuniunea cu Dumnezeu, iar comuniunea cu Dumnezeu redresează și organizează întreaga persoană a ascetului. Prelingându-se parcă pe întreaga persoană și pătrunzând în ea, lumina iubirii dumnezeiești sfințește și frontiera persoanei, corpul, și de aici emană în natura exterioară ei. Traversând rădăcina, prin care personalitatea spiritualizată se ridică la ceruri, harul sfințește tot ceea ce-l înconjoară pe ascet și se revarsă în profunzimile întregii făpturi. Corpul, această frontieră comună între om și restul făpturii, le unifică. De aceea, dacă omul pierzând legătura cu Dumnezeu, a tras după el toată făptura și, pervertindu-și ființa, a pervertit și ordinea întregii naturi, o dată restaurat de Dumnezeu, el introduce armonia și ordinea primordială în făptura care ‘împreună suspină și împreună are dureri până acum’ (Romani 8, 22)  și ‘așteaptă cu nerăbdare descoperirea fiilor lui Dumnezeu’ (Romani 8, 19). Prin corpul său, omul este legat de întreg trupul lumii – și această legătură este atât de strânsă, încât soarta omului și cea a întregii făpturi sunt de nedespărțit. Căci testamentul lui Dumnezeu, legământul, nu este încheiat numai cu omul, ci cu întreaga făptură. În legământul lui Dumnezeu cu Noe (Facerea 9), această idee se repetă de multe ori, cât se poate de clar. (…) Remarcabilă este aici identitatea absolută a formulei de legământ al lui Dumnezeu cu omenirea și cu restul făpturii. Nu sunt două legăminte diferite, ci unul singur cu lumea întreagă, văzută ca ființă unică. (...) Dacă deteriorarea naturii umane atrage după sine deteriorarea întregii făpturi, iar punerea în ordine a omului o atrage pe cea a făpturii, se ridică întrebarea privitoare la trăsăturile concrete ale acestei făpturi reintegrate, adică la acele premise ale stării edenice pe care ascetul le realizează încă de pe acum, în această viață, înainte de transformarea generală a lumii” (Pavel Florenski, „Stâlpul și Temelia Adevărului”, ed. Polirom 1999, p. 175-176).
De altfel, Pavel Florenski indică drept condiții de posibilitate ale științei sau premise fundamentale ale apariției ei unitatea legică, providențială, a făpturii și realitatea ei autentică, originar bună, exprimând împreună realitatea dragostei divine pentru făptură, iradiind din sânurile tainei Sfintei Treimi: „Pentru ca știința să se poată naște, au fost necesare două sentimente, două idei, două premise: în primul rând, sentimentul și ideea ce aveau drept conținut unitatea legică a făpturii (în opoziție cu arbitrarul capricios al demonilor, care umple ‘totul’); în al doilea rând, sentimentul și ideea care afirmă realitatea autentică a făpturii ca atare. Numai ele puteau oferi posibilitatea de a pătrunde, cu o privire curajoasă și directă, în profunzimea făpturii, de a o aborda cu încredere și de a o iubi cu bucurie. Exprimându-ne în termeni teologici, era necesar să se introducă în conștiință două dogme, și anume: dogma providenței Dumnezeului Unic și dogma facerii lumii de către Dumnezeul Bun, adică dogma privitoare la faptul că făpturii i s-a dăruit o existență proprie și autonomă. Providența lui Dumnezeu și libertatea făpturii, în antinomia lor, alcătuiesc o singură dogmă, cea a dragostei divine pentru făptură, care își are temelia în ideea de Dumnezeu-Dragoste, adică de Trinitate a Divinității. Această antinomie, în întreg caracterul ei decisiv, reprezintă fundamentul științei moderne; în afara ei nu există știință. (...) Unitatea făpturii, nu unitatea indiferentă a elementelor haotice, ci unitatea organică a unei structuri, aceasta este condiția prealabilă a științei” (Pavel Florenski, „Stâlpul și Temelia Adevărului”, ed. Polirom 1999, p. 179).
În plus, în vederea înnoită, luminată de har se așază priveliștea unei lumi a cărei condiție filială apare în întreaga ei relevanță și în dramatismul stării actuale, marcată de conflictul finalităților: „O milă acută, nemărginită și fiorul unei pioase iubiri pentru ‘întregul Adam primordial’ îi încearcă inima ascetului atunci când s-a debarasat de carapacea păcatului. Când murdăria este spălată de pe suflet printr-o nevoință îndelungată, printr-o renunțare continuă, printr-o lungă ‘scrutare a sinelui’, atunci, în fața conștiinței înnoite și purtătoare de duh, făptura lui Dumnezeu se arată ca o ființă autonomă și suferindă, sublimă și murdărită, ca un prunc rătăcit al lui Dumnezeu. Numai creștinismul a dat naștere unei iubiri, nemaivăzută până atunci, pentru făptură și a pricinuit inimii rana milei drăgostoase pentru tot ce există” (Pavel Florenski, „Stâlpul și Temelia Adevărului”, ed. Polirom 1999, p. 185).
Iubirea creștină generează un sentiment de responsabilitate față de întreaga făptură aflată în grija sa părintească: „Omenirea, aflată în fruntea făpturii, este responsabilă față de ea față de Dumnezeu, la fel cum un om este responsabil pentru altul" (Pavel Florenski, „Stâlpul și Temelia Adevărului”, ed. Polirom 1999, p. 186). Pentru ascetul creștin moartea este „un fenomen contingent, retezată de la rădăcină de către Hristos”, plecarea sa din lume având rostul curățirii, spre a-și putea limpezi privirea asupra ei, cunoscând în lumina lui Dumnezeu că „făptura curățită de har va scutura jugul heteronomiei păcatului și va putea trăi (...) după modelul care i s-a dat dintotdeauna” (Ibid., p. 187).
Propovăduirea Evangheliei este înțeleasă de părintele Pavel Florenski în sens larg ca o propovăduire a nădejdii „la toată făptura de sub cer” (vezi Col. 1, 23), iubirea fiind esența ei mai presus de cuvânt, ce îmbrățișează întreaga creație, întrucât, după Sfântul Apostol Pavel, „făptura așteaptă cu nerăbdare descoperirea fiilor lui Dumnezeu, căci făptura a fost supusă deșertăciunii – nu de voia ei, ci din cauza aceluia care a supus-o – cu nădejde, pentru că și făptura însăși se va izbăvi de robia stricăciunii, ca să fie părtașă la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu. Căci știm că toată făptura împreună suspină și împreună are dureri până acum. Și nu numai atât, ci și noi, care avem pârga Duhului, și noi înșine suspinăm în noi, așteptând înfierea, răscumpărarea trupului nostru” (Romani 8, 19-23). În viziunea creștină, înălțarea omului spre Dumnezeu se desfășoară simultan cu taina chenozei sau pogorârii sale iubitoare spre cele de jos, prin descinderea în adâncul inimii a Duhului Sfânt, Cel ce revarsă lumina dragostei care îmbrățișează lăuntric întreaga făptură: „Și cu cât mai sus se înalță ascetul creștin pe calea sa, în lumea de sus, cu atât mai clar se luminează ochiul lui lăuntric, cu atât mai profund coboară Duhul Sfânt în inima lui, cu atât mai limpede vede ascetul miezul interior și nespus de prețios al făpturii, cu atât mai viu se aprinde în sufletul său mila față de pruncul rătăcit al lui Dumnezeu. Iar atunci când asupra sfinților, în elanurile lor sublime de rugăciune, cobora Duhul, ei erau luminați de o dragoste orbitoare și strălucitoare pentru făptură. Însăși Preasfânta Stăpână i-a descoperit unuia dintre aleșii ei că ‘pustnicia înseamnă a te consacra rugăciunii pentru lumea întreagă’” (Pavel Florenski, „Stâlpul și Temelia Adevărului”, ed. Polirom 1999, p. 190). Chipul lui Dumnezeu din om are în sens creștin acea dimensiune liturgică prin care sesizăm menirea omului de preot al creației, ce o aduce pe aceasta cu părintească purtare de grijă ca dar înaintea lui Dumnezeu spre prefacere și sfințire.
Albert Schweitzer a pus în lumină impactul viziunii creștine asupra atitudinii față de viața în întregul ei: „Etica astfel constă în faptul că resimt necesitatea practicării aceleiași reverențe față de viață în direcția oricărei voințe-de-a-trăi ca și în direcția propriei mele voințe. Aici am deja principiul fundamental necesar al moralității. Este bine să menții și să apreciezi viața; este rău să distrugi și să întrerupi viața. (...) Un om este cu adevărat moral numai atunci când se supune constrângerii impuse lui de a ajuta toată viața pe care este capabil s-o sprijinească, și atunci când se abate din drumul său pentru a evita vătămarea oricărei ființe vii. El nu întreabă cât de mult o viață sau alta merită simpatie ca una prețioasă în sine, nici cât de mult este capabilă de a simți. Pentru el viața ca atare este sacră. (...) Astăzi se consideră a fi o exagerare să proclami respect constant pentru orice formă de viață ca pe cerința profundă a unei etici raționale. Însă vine timpul când oamenii vor fi uimiți de faptul că a durat atât de mult timp până ce rasa umană a recunoscut vătămarea nechibzuită a vieții ca incompatibilă cu etica autentică. Etica în forma sa fără calificative a extins responsabilitatea cu privire la tot ceea ce are viață. Ideea generală de etică înțeleasă ca o participare la atmosfera mentală a reverenței față de viață nu este, poate, atractivă. Este însă singura noțiune completă posibilă. Simpla simpatie e un concept prea îngust pentru a servi ca expresie intelectuală a elementului etic. Denotă, într-adevăr, numai o părtășie la suferința voinței-de-a-trăi. Însă a fi etic înseamnă a participa la întreaga experiență a tuturor împrejurărilor și aspirațiilor voinței-de-a-trăi, a trăi împreună cu aceasta în dorințele, dorurile și luptele ei pentru desăvârșire. (...) Gândul trebuie să se străduiască să găsească o formulă pentru natura esențială a eticului. Făcând astfel, este condus la o caracterizare a eticii ca dedicare de sine pentru viață, motivată de reverența față de viață. Cu toate că fraza “reverență față de viață” poate să sune ca un fleac ireal, totuși ceea ce denotă este ceva ce niciodată nu-l părăsește pe omul în al cărui gând și-a aflat odată un loc. Simpatia, dragostea și, în general, tot simțământul entuziast al valorii reale sunt rezumate în aceasta. Lucrează cu o vitalitate neobosită asupra naturii mentale în care și-a găsit un sprijin și o aruncă în iureșul activității neobosite a unei responsabilități care nu încetează niciodată și nu se oprește nicăieri. (...) Etica reverenței față de viață, apărând așa cum se întâmplă dintr-o necesitate lăuntrică, nu e dependentă de întrebarea referitoare la cât de mult sau cât de puțin este capabilă de dezvoltare într-o concepție satisfăcătoare asupra vieții. Nu are nevoie să demonstreze că acțiunea oamenilor etici, ca îndreptată spre menținerea, consolidarea și exaltarea vieții, are vreo semnificație pentru cursul total al procesului lumii. Nici nu este deranjată de considerarea faptului că prezervarea și consolidarea vieții pe care le urmărește în mod practic sunt aproape total neglijate, dincolo de distrugerea masivă a vieții care are loc în fiecare moment ca rezultat al forțelor naturale. (...) Faptul că în omul care a devenit etic o voință informată de reverența față de viață și sacrificiu de sine de dragul vieții există în lume, este în sine semnificativ pentru lume. Voința-de-a-trăi universală se experiază pe sine în voința-de-a-trăi a mea personală altfel decât o face în alte fenomene. Căci aici intră în ecuație o individualizare, care, pe cât sunt în stare s-o înțeleg în încercarea de a o vedea din afară, se luptă numai să trăiască până ca capăt și nicidecum să devină una cu voința-de-a-trăi ce le e exterioară. Lumea este într-adevăr drama înfiorătoare a voinței-de-a-trăi în vrajbă cu sine. O existență supraviețuiește pe seama altora despre care totuși nu știe nimic. Însă în mine voința-de-a-trăi a devenit cunoscătoare a existenței voinței-de-a-trăi a celuilalt/alterității. Există în ea o tânjire pentru unitate cu sine, un dor de a deveni universală. (...) Rămâne o enigmă dureroasă modul în care urmează să trăiesc după regula reverenței față de viață într-o lume guvernată de voința creativă care este în același timp voință distructivă, și de voința distructivă care este totodată creativă. Nu pot să fac altceva decât să mă agăț de faptul că voința-de-a-trăi apare în mine ca voință-de-a-trăi care năzuiește să devină una cu cealaltă voință-de-a-trăi. Acest fapt este lumina care strălucește pentru mine în întuneric. (...) Ori de câte ori viața mea s-a consumat în vreun fel pentru cealaltă viață, voința-mea-de-a-trăi eternă experiază unirea cu veșnicia, întrucât toată viața este una. Am o inimă care mă ferește de a muri de sete în deșertul vieții. (...) Gândul devine religios când reflectează până la capăt. Etica reverenței față de viață este etica lui Iisus adusă la o expresie filosofică, extinsă într-o formă cosmică, și concepută ca necesară intelectual. Presupunerea și dorul tuturor personalităților profund religioase sunt cuprinse în etica reverenței față de viață. Acest lucru nu clădește, totuși, o concepție despre lume ca un sistem complet, ci se resemnează să lase, vrând-nevrând,  catedrala incompletă. Poate numai să completeze corul. Totuși în această evlavie autentică celebrează o slujire dumnezeiască vie și continuă. (...) Ne e teamă ca nu cumva să șocăm sau să ofensăm prin arătarea prea fățișă a cât de adânc suntem mișcați de suferințele pe care omul le provoacă făpturilor non-umane. (...) Etica reverenței față de viață ne oprește să deducem din tăcerea contemporanilor noștri că ei au încetat să simtă ceea ce ca oameni gânditori nu putem decât să simțim. Ne îndeamnă să păstrăm o veghe mutuală în această atmosferă de suferință și rezistență, și să vorbim și să acționăm fără panică potrivit cu responsabilitatea pe care o simțim. Ne inspiră să ne unim forțele într-o căutare a oportunităților de a ne permite ajutorarea într-un fel sau altul a animalelor, de a compensa marea cantitate de durere pe care o îndură din mâinile noastre, și astfel să ieșim pentru un moment din ororile de neimaginat ale existenței” (Albert Schweitzer, „Etica Reverenței  față de Viață”, în: „Civilizație și Etică”, Partea a II-a din „Filosofia Civilizației”).
Depășind perspectiva antagonismului între spirit și materie, sau între natură și persoană, cu rădăcini în gândirea antică profund lipsită de latura chenotică esențială a implicării conștiente în taina iconomiei divine atotcuprinzătoare, creștinismul își fructifică filonul său iconic esențial, propunând o viziune în care toate cele create au constituția logosică ce le conferă menirea de a participa prin omul sfințit la viața dumnezeiască. Omul conștient de suspinul creației dă stăpânirii asupra creației un nou sens, cel de iconom sau purtător de grijă al zidirii, spre înnoirea vieții întru slava lui Dumnezeu. Creația în întregul ei devine astfel părtașă la condiția filială a omului. Făptura necuvântătoare și chiar materia profundă, prin reacțiile ce disting între bine și rău, semnalează aderența la câmpul calitativ al conștiinței.
Este adevărat că, în perioada antică, opoziția dintre materie și spirit a avut rostul ei, să păstreze clară distincția între rațional și irațional, între spiritual și instinctual etc., pentru ca omul să realizeze faptul că demnitatea și menirea sa depășesc o identificare cu natura afectată de cădere și că are nevoie de un salt peste ea spre a se ridica la înălțimea menirii sale. Cu toate acestea, pe măsură ce creștinismul a dezvoltat o înțelegere iconică asupra existenței, spiritul și materia, natura și persoana au fost cuprinse în același chip, de Dumnezeu dăruit creației, bun foarte, întru care distincțiile rămân fără să mai fie nevoie de despărțire și chiar opoziție (dusă uneori până la anihilare reciprocă), chip a cărui orientare spre Dumnezeu nu mai e afectată de urmările căderii. 
Menirea noastră sfântă este, după părintele Ghelasie Gheorghe, este să întâlnim prin persoana noastră Divinul cu ființa de creație, să devenim, cu alte cuvinte o icoană vie a unirii lui Dumnezeu cu creația în întregul ei. În această lumină creștinismul propune o bioetică pătrunsă de o adâncă reverență față de logosul și menirea creației de a se face părtașă la darul filial, la comoara vieții veșnice.

Florin Caragiu

(Text prezentat la Serile Sinapsa, București, 17 Noiembrie 2016.)


Niciun comentariu: