luni, 5 septembrie 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (83)


Grija pentru construirea imaginii proprii este unul dintre principalii factori de rezistență la schimbarea minții (metanoia). Trebuie să păstrezi o distanță față de așa-zisa imagine, fie că este a celorlalți despre tine, fie că este a ta despre tine însuți, fie că este chipul după care Dumnezeu te-a creat. 
În ce privește imaginea celorlalți despre tine, identificarea cu ea duce la conformism și fățărnicie, dependența de ea fiind o expresie a căderii sub influența duhului slavei deșarte. În schimb, gravitarea în jurul imaginii proprii despre sine este o expresie a narcisismului și mândriei ce se opun la rândul lor schimbării reale. 
Identificarea cu chipul lui Dumnezeu după care am fost creați duce la inflație psihică, la o supraevaluare de sine ce pune în primejdie virtutea fundamentală a smereniei. În fapt, cu toate că acest chip deschide orizontul duhovnicesc al ființei și este atractorul esențial, modelizant, al schimbării noastre, el rămâne mereu la acea distanță ce permite distincția între creat și necreat și, mai mult, starea lor față către față dialogală, iubitoare, odată cu recunoașterea smerită a condiției noastre, ce are nevoie de a fi vindecată și transfigurată, spre a se ridica la măsura icoanei din gândul lui Dumnezeu.

Florin Caragiu



Niciun comentariu: