joi, 18 august 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (53)



Urma scapă turma”... Înțelepciunea populară a surprins admirabil faptul că încărcătura unui destin colectiv cu tarele și poverile lui genetice se concentrează în urmași. Ei se nasc nu doar ca purtători ai crucii moștenirilor genetice, ci, prin milostivirea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cu înzestrările menite a alina și împăca deficiențele și bolile ascunse ale arborelui genealogic.
Iconomia lui Dumnezeu orânduiește o cale de rezolvare prin urmași a problemelor moștenirii de neam. Este o șansă de vindecare a arborelui genealogic care constituie, în ultimă instanță, oportunitatea restabilirii prin iubire, ce transcende diviziunile spațiale și temporale, acționând în ambele sensuri ale timpului.
De aceea, a avea îngăduință, răbdare, solicitudine și o grijă învăluitoare față de bătrânii noștri ține tocmai de această menire recuperatoare a omului, de a activa darul dumnezeiesc al filiației, de a reface prin dragoste memorialul decăzut al familiei personale și cosmice în genere.
Paradoxal, a avea grijă de trecutul nostru și de cei mai în vârstă dintre noi este o investiție sigură în viitorul nostru, pentru că îngrijindu-ne și salvându-ne rădăcinile din care ne tragem seva putem să creștem spre cer, realizând că iubirea însăși ne situează în proximitatea evenimentului eshatologic, ce ne atrage spre împlinire.

Florin Caragiu



Niciun comentariu: