miercuri, 17 august 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (52)




În căsătorie importantă este tăierea voii” din dragoste, empatizarea cu cel iubit până în punctul în care soții lasă de la sine orice tendință de dominație, orice luptă de impunere a voii proprii, și bucuria lor cea mai mare nu stă în satisfacerea propriilor dorințe, ci în împlinirea de sine a celuilalt, în bucuria lui, în purtarea crucii lui după putință, cu alte cuvinte, în solidaritatea arătată în miezul încercărilor, suferințelor, greutăților vieții, în tăria de a trece peste momentele de slăbiciune, instabilitate și chiar panică ale celuilalt cu acea liniște interioară în care se potolesc valurile tulburărilor și agitația patimilor.
Înt-o căsnicie e important să se acordeze așteptările la măsura celuilalt, și în același timp așezarea în viață să vizeze o sporire duhovnicească, fără a o forța sau grăbi însă, ci atrăgând-o răbdător prin forța iubirii.
Sunt momente în care rațiunea și logica ne joacă feste. Certuri fără număr și fără sfârșit apar în momentul în care ții cu tot dinadinsul, cu o logică de fier, să-ți demonstrezi dreptatea și să-ți justifici acțiunile, exercitându-ți simțul critic într-un mod resimțit ca apăsător și obsesiv pentru celălalt, care poate să reacționeze chiar irațional, prelungind agonia discuției în contradictoriu printr-o atitudine de refuz și negare.
Ai nevoie în asemenea momente sî scurtcircuitezi această manie demonstrativă și justificativă prin oprirea cât mai grabnică a șirului gândurilor dispuse ca niște verigi ale unei logici părelnic fără greș, dar în realitate eșuând din pricina deficitului de înțelegere, îngăduință și, în ultimă instanță, de iubire.
E de preferat un gest de dăruire și împăcare care să taie nodul gordian al justificărilor ce întrețin mocnit focul conflictului. Un zâmbet din senin, o trecere elegantă cu un cuvânt bun peste toate chestiunile în privința cărora există divergențe, o lăsare a rezolvărilor pe mai târziu, altfel spus, o suspendare a judecății în vederea liniștirii apelor poate detensiona momentul de criză.
În fond, și Dumnezeu, cu infinită răbdare, ne-a lăsat această viață ca timp de mântuire, fără să ne forțeze sporirea spirituală, ci atrăgând-o prin iconomia diversă și discretă a iubirii Sale. Același lucru se cade să-l facem și noi, evitând cursa amarnicei îndreptățiri de sine, ce toarnă venin în relațiile noastre.
Avem totodată nevoie să facem o distincție netă între un moment prielnic unei critici constructive, în care celălalt are o dispoziție sufletească favorabilă, receptivă și momentul de ispită, în care se închid porțile comunicării și începe vârtejul conflictului. Acesta din urmă poate fi trecut cu bine numai prin liniștirea cu răbdare a minții și a inimii, răbdarea tăcută a ocărilor și dispoziția neschimbată de dragoste ce întoarce adversitatea într-o fericită rezonanță afectivă.

Florin Caragiu



Niciun comentariu: