sâmbătă, 13 august 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (47)


Teama și mâhnirea că nu ești iubit constituie una dintre cele mai redutabile declanșatoare de blocaje și reacții adverse în calea sporirii spirituale.
De aceea, rugăciunea ce adâncește în inima omului simțământul că este el însuși împreună cu tot ce există opera iubirii lui Dumnezeu, încredințarea că este cuprins în dragostea lui Dumnezeu care îi poartă de grijă în orice împrejurare, este cel mai bun antidot la această otrăvire lentă prin neîncredere, prin frustrarea de a fi neiubit.
Simțirea înțelegătoare a iubirii lui Dumnezeu generează ca o reacție în lanț încrederea în afecțiunea celor din jur, prețuirea și recunoștința față de gesturile lor prietenoase, oricât de mărunte, ce sunt trecute cu vederea de o logică a prestigiosului proprie atitudinii marcate de frustrări a orgoliului rănit.
Ne amintim aici de o surprinzătoare definiție a smereniei întâlnită în literatura patristică: Smerenia e sentimentul că ești iubit.
Pentru a-ți stimula smerenia este nevoie să renunți la auto-suficiența părților tale dezvoltate, la orgoliul de a te vedea situat mai presus de lumea obișnuită, date fiind înzestrările și realizările tale, sau fie și numai potențialul tău superior. Cercetează laturile mai puțin dezvoltate ale personalității tale și vei vedea că mai ai încă multe de învățat de la oamenii obișnuiți, că o atitudine smerită, deschisă, comunicativă, te poate ajuta să-ți întregești personalitatea, întrucât în orice dialog sincer, iubitor, are loc în mod tainic o comunicare a însușirilor și o probare de sine, care face ca fiecare dintre subiecții comunicării să se îmbogățească, într-o anume măsură, cu virtuțile celuilalt, și de asemenea, să corecteze greșelile proprii.
Și numai participarea la o comuniune de iubire ne poate apropia de măsura desăvârșirii, de statura omlui universal – alipit Trupului lui Hristos cel în chip dumnezeiesc universal – ajutându-ne să lăsăm în urmă paradigma omului hiperdezvoltat în mod unilateral.
Oricât de dezvoltată ar fi în anumite laturi ale sale, o personalitate suferă de o insuficiență fundamentală dacă nu se împărtășește de plinătatea dragostei. Dragostea mișcată de harul Sfântului Duh scoate din adânc chipul iconic al personalității, pecetea dumnezeiască întru care strălucesc toate virtuțile, asemenea unei corole de minuni sau unui curcubeu multicolor.

Florin Caragiu




Niciun comentariu: