miercuri, 10 august 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (42)




În relația cu orice altă ființă, fă-i loc lui Dumnezeu, și raporturile tale vor căpăta o consistență și complexitate mult mai bogate, după cum și soluțiile la problemele tale se vor rafina și multiplica (sau, după caz, simplifica). În același timp, va dispărea nevoia de reprimare și refulare a conținuturilor psihice neplăcute, căci va spori capacitatea ta de simțire înțelegătoare.
Odată cu acest grad ridicat de empatie, vei deveni mai înțelegător, mai ferit de reacții adverse în raport cu neputințele altora și cu propriile tale neputințe, mai disponibil spre un gest recuperator, spre o mișcare de întâmpinare generoasă a celuilalt și deschidere de sine metanoetică ce poate activa potența virtuților, răspunsul iubitor.
În orice faci, fă ceva de dragul lui Dumnezeu. Fără vreun alt interes sau vreo altă motivație în afara iubirii pure de Dumnezeu și de aproapele. Investește mereu măcar o parte din energia și vitalitatea ta într-un act de dăruire necondiționată. Este cel mai  bun catalizator al comunicării, al rezonanței afective, al disponibilității spre dialog și împărtășire.  

Florin Caragiu

Niciun comentariu: