vineri, 15 iulie 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (39)


În actul cunoașterii, se disting două momente legate între ele a căror înlănțuire se aseamănă unei respirații vitale pentru consistența, coerența și anvergura ei. Este vorba despre momentul expansiunii, al lărgirii perspectivei, al cuprinderii din mai multe perspective chiar, și momentul concentrării, al focalizătii atenției, al precizării sau punctării detaliilor.
Ambele procese își au limitele lor gnoseologice. De la un ordin de mărime încolo, orice extindere a privirii pierde din claritate, fie că se întâmplă în domeniul macroscopic, fie în cel al realităților infinitezimale. Tocmai de aceea este nevoie de o continuă alternare a celor două momente, pentru că fixarea pe unul singur dintre ele duce la un inevitabil impas.
Astfel, în orice demers cunoscător aveți grijă să păstrați funcțională această alternanță benefică, lărgind pe de o parte orizontul prin deschiderea față de nou, prin asimilarea, precum și interconectarea cunoștințelor din varii zone ale realității, prin atitudinea dialogală, non-reducționistă, prin exersarea operației de amplificare, de constituire participativă a înțelegerii cu tindere spre o vedere cuprinzătoare.
Și atunci când ajungeți la limita dincolo de care claritatea se pierde, nu vă opriți brusc mișcarea, nu vă retrageți într-un gest reflex, retractil, ci lăsați intuiția și, mai adânc, conștiința să meargă un pic mai departe, să respire aroma infinitului tainei.
Apoi, în mod natural, lăsați mintea să revină într-o mișcare de reflux spre exersarea discernământului, spre focalizarea atenției și operarea distincțiilor, spre găsirea verigilor care leagă strâns trupul împrăștiat al cunoașterii, spre o bună și continuă reașezare pe fundamentele tradiției.
Mergeți de asemenea până la limita clarității vederii, și nu vă opriți brusc atunci când pierdeți pământul rigorii de sub picioare. Lăsați, în același fel, intuiția și, mai mult, conștiința să înainteze liber dincolo de zona sesizării contururilor ferme, gustând așișderea din lumina și liniștea tainei.
Acest exercițiu mental este foarte folositor pentru o continuă oxigenare și integrare a corpului informațional ce are nevoie să fie asimilat vieții.

Florin Caragiu




Niciun comentariu: