vineri, 8 iulie 2016

Frumusețea lucrurilor ultime (31)


O cultură a eliberării nu poate fi decât una a implicării. Atitudinea de neimplicare nu are darul de a se bucura de gustul libertății, ci lasă conștiința pradă legăturilor inconștiente, resorturilor instinctive compensatorii.
Implicarea eliberatoare necesită, mai mult, acel grad de detașare, de aplecare iconomică dezinteresată care să facă posibilă o adâncire și o rafinare a discernământului.
Interesul manifestat în desfășurarea unei activități constituie, e adevărat, un factor de impulsionare a inițiativei personale, dar și o posibilă frână în calea unei vederi mai cuprinzătoare, sau a unui spectru mai larg de acțiune.
De aceea, autentic eliberatoare este implicarea altruistă, dezinteresată, care depășește orice interes meschin, în beneficiul sporului comunitar mai larg.
Interesul îngust, egoist, este asemenea unei cultivări intensive și unilaterale a unui teren agricol, care secătuiește în timp resursele sale, pierzând din vedere sursa nesecată de revitalizare care este taina intersubiectivității.  

Florin Caragiu



Niciun comentariu: